back to top

Vaktija Ljubinje na našoj stranici je usklađena sa vaktijom IZ. Možete biti sigurni da je tačna i ispravna. 

Vaktija Ljubinje je raspored islamskih dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta u vremenu kada nastupi mjesec Ramazan.

Kada vjernik stupa u namaz mora znati da li je nastupilo namasko vrijeme, a da bi znao tačno vrijeme on će pogledati namaska vremena na vaktiji.

VAKTIJA LJUBINJE – O LJUBINJU

Između Trebinja i Mostara, na obodu pitomog Ljubinjskog polja, prostire se opština Ljubinje. Zauzima površinu od 320 kilometara kvadratnih, koju prema preliminarnim rezultatima popisa iz 2013. godine, naseljava oko 3 700 stanovnika. Samo gradsko naselje broji oko 2 700 žitelja. U Ljubinje je moguće doći sa sjevero-zapada, iz pravca Stoca, ili sa jugo-istoka, iz pravca Trebinja.

Prirodno okruženje ovog kraja prošarano je brojnim kraškim oblicima, pašnjacima, zasadima duvana, a ukrašeno plodnim poljem.

Prvi put, u pisanim izvorima, Ljubinje se pominje u XIV vijeku. Mnoštvo nekropola stećaka svjedoče o burnoj i zanimljivoj istoriji ovog kraja. Stilizovanim natpisima, dimenzijama i oblicima, stećci predstavljaju prvorazrednu kulturnu i turističku vrijednost. U srednjem vijeku, ovaj kraj bio je pod vlašću Nemanjića. Još uvijek su živa predanja o Svetom Savi. Ljubinje je kroz istoriju bilo značajno središte – u vrijeme srednjeg vijeka bilo je samostalna župa, sjedište kadiluka u vrijeme turske okupacije, koatar za vrijeme austro-ugarske uprave, te srez za vrijeme Kraljevine SHS.

Ljubinje je u bivšoj Jugoslaviji bilo poznato po proizvodnji najkvalitetnijeg duvana. Pored ovog proizvoda, privreda se zasnivala, a zasniva se i danas na ekstenzivnom stočarstvu. Očuvana životna sredina, te povoljna klima uticali su na dugovječnost stanovništva ovog kraja. Pored toga, stanovnici Ljubinja su izrazito visoki rastom, što je, vjeruje se, uslovilo da ovaj grad ima veoma uspješan odbojkaški klub.

Daleko od gradova i brzog načina života skriveni su lokaliteti nevjerovatne ljepote. Priroda nas uvijek iznenadi nečim novim i neuhvatljivo divljim. Bila je priroda darežljiva kada je slikala pejsaž zvani Republika Srpska, koristila je najljepše boje, konstruisala najfinije oblike, oponašala najboljeg umjetnika… Pođite sa nama u neke skrivenije dijelove našeg prostora, da zajedno uživamo u navedenom.

VAKTIJA LJUBINJE – HISTORIJA

Prvi put se u pisanim izvorima spominje u 14. vijeku. Područje Ljubinja prepoznatljivo je po vlaškim skupinama i nekropolama stećaka koji ukazuju na srednjovjekovnu životnost. Razvijeno je bilo stočarstvo i prateća trgovina stokom kako to pokazuje primjer Raja Bratoslavića iz Ljubinja koji je 1352. prodao jednu tovarnu životinju u Dubrovniku. Mladići sa ovog područja odlaze na službu i izučavanje zanata na obližnje dubrovačko područje kako to pokazuje primjer Ratka Miločića iz 1393. godine. Na početku osmanske vladavine na ovim podrucjima Ljubinje je bilo centar za istočnu Hercegovinu čije su ingirencije dosezale na istoku do granice sa Crnom Gorom i na zapadu do Mostara, obuhvatajući i Mostar.

VAKTIJA LJUBINJE – PRIVREDA

Stanovništvo se u posljednjih petnestak godina bavi uglavnom poljoprivredom. Glavna poljoprivredna kultura, duhan, u posljednje vrijeme doživljava najteže trenutke od njegovog dolaska na ove terene. Uzroci takvog stanja nalaze se u neorganizovanoj proizvodnji i otkupu od strane države tako da su poljoprivredni proizvođači prepušteni na milost i nemilost haosu tržišta i privatnim otkupljivačima. Stočarstvo kao grana poljoprivrede koja je nekada bila veoma razvijena u Ljubinjskom kraju palo je na nizak nivo zbog neplanskog klanja stoke u poslijeratnom periodu tako da je stočni fond desetkovan. Nekada poznati voćarski kraj trenutno ima nekoliko manjih plantaža višnje u fazi podizanja. Pravci razvoja poljorivrede trebali bi se kretati u podizanju voćarstva (jabuka, šljiva, visnja), vinogradarstva i obnova stocarske proizvodnje.

Vaktija Ljubinje je raspored dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta za vrijem Ramazana. Ako vas zanimaju vaktije za druge gradove posjetite stranice: Vaktija Srebrenik, Živinice vaktija, Gračanica vaktija, vaktija Gradačac, Banovići vaktija, Kalesija vaktija i vaktija Brčko.

evaktija
Vaktija Ljubinje