back to top

Vaktija Mostar na našoj stranici je usklađena sa vaktijom IZ. Možete biti sigurni da je tačna i ispravna. 

Vaktija Mostar je raspored islamskih dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta u vremenu kada nastupi mjesec Ramazan.

Kada vjernik stupa u namaz mora znati da li je nastupilo namasko vrijeme, a da bi znao tačno vrijeme on će pogledati namaska vremena na vaktiji.

VAKTIJA MOSTAR – O MOSTARU

vaktija mostar
                                                                               Vaktija Mostar na našoj stranici je usklađena sa vaktijom IZ

Mostar je jedan od najsunčanijih gradova u Bosni i Hercegovini, a broji populaciju od 106 000 stanovnika što ga čini 5. najvećim gradom u državi. Mostar je smješten u južnom dijelu države, na rijeci Neretvi te ga karakterizira Mediteranska klima s blagim i vlažnim zimama te vrućim i suhim ljetima. Najtopliji mjesec je juli s uobičajenim temperaturama od 26°C, ali mogu doseći i preko 40°C. Tri su službena jezika u Bosni i Hercegovini; Bosanski, Srpski i Hrvatski. U Mostaru zaista ne biste trebali imati problema s pronalaskom smještaja s obzirom da je uistinu mnogo opcija u ponudi; od hotela i apartmana do kampova. 

MOSTAR ZNAMENITOSTI

Stari Most zaštićen je UNESCO-m i definitivno je najpopularniji prizor iz Mostara. Nalazi se u srcu grada koji je također pod zaštitom UNESCO-a. Originalni most sagradili su Turci 1566. godine, ali je isti bio uništen u ratu 1993. godine. Most je obnovljen 2004. godine, a dobrim dijelom su korišteni originalni materijali. Nalazi se na rijeci Neretvi te čak i u svom obnovljenom obliku predstavlja islamsku arhitekturu zajedno sa svoja dva utvrđena tornja, Halebija i Tara.

Muzej Stari Most nalazi se pored mosta, na istočnoj strani. Uključuje izložbe o povijesti mosta uključujući fotografije iz razdoblja rata. U muzeju se nalazi i ulaz u podzemne iskopine koje možete posjetiti za oko 5KM.

Kriva Ćuprija nalazi se pored Starog Mosta. Izgrađena je 1558. godine i podsjeća na Stari Most. Originalni kamen od kojeg je bio sagrađen uništen je u poplavi 2001. godine, ali uskoro je obnovljen na inicijativu UNESCO-a.   

Koski Mehmed-pašina džamija sagrađena je 1619. godine,a  smještena je u najstarijem dijelu Mostara, pored rijeke Neretve. Ovaj zadivljujući prizor osmanske arhitekture također je uništen za vrijeme rata, ali nije bila posve razorena pa je naposljetku i obnovljena. 

 Bosna i Hercegovina zemlja je brojnih prirodnih ljepota kao što su rijeke, jezera, brda i planine, a ujedno je i savršeno mjesto za pješačenje i uživanje u prirodi. Brda oko grada popularna su mjesta za pješačenje, a jedno od njih je brdo Hum. Svakako, odlučite li se na pješačenje oko Mostara, držite se označenih staza. 

NAPOMENA: Bosna i Hercegovina još uvijek sadrži mine na nekim mjestima tako da bi bilo poželjno unajmiti vodiča prilikom pješačenja.

MOSTAR TRADICIONALNA JELA

Balkanska kuhinja u koju spada i bosanskohercegovačka zanimljiva je (i ukusna!) kombinacija zapadnjačkih i istočnih tradicija. Bosanska kuhinja ima bogatu tradiciju na koju su utjecali turska, bliskoistočna, mediteranska i srednjoeuropska kuhinja. Najpoznatija jela su:

Burek, Meso ispod sača, Bosanski lonac, Raštika, Sudžuk, Musaka, Japrak, Baklava, Krempita, Tufahije.

HISTORIJA

Staro historijsko jezgro grada, smješteno sa obe strane izuzetno poznatog Starog Mosta, predstavlja zaista jedinstvenu i nezaboravnu atrakciju.

Propraćeni burnim žuborom rijeke Neretve i omađijani smaragdnim tonovima njene boje, posjetitelji se mogu diviti simbolima Starog grada, dijela Mostara iz otomanskog perioda sa prelijepim džamijama iz XVI vijeka, kulama, kućama i turskim kupatilima, ali i malim kujundžijskim radnjama, koje svojim svakodnevnim aktivnostima doprinose vrevi na ulicama.

Grad karakterizira spajanje i suživot četiri religije ovih prostora – islam, katoličanstvo, pravoslavlje i judeizam – što je najvećim dijelom razlog njegove tolike privlačnosti.

Mostar je i dragulj kojim je optočena njegova netaknuta i bujna priroda, zelena, sunčana i puna cvijeća, mediteranske klime sa dugim toplim ljetima.

Mostar je spoj istoka i zapada
Mostar je grad koji se pozdravlja sa obećanjem da ćete se vratiti, jer u svojoj jedinstvenoj i originalnoj kompleksnosti, to je mjesto koje vas začara historijom i kulturom, spojem istoka i zapada, mješavinom blaga i esencija čiji miris se još uvijek osjeća u atmosferi kada šetate njegovim ulicama.

Mnogi spomenici i građevinski objekti u otomanskom stilu: mostovi, džamije, javno kupatilo, brojni stambeni objekti nastali su u periodu turske dominacije ovim prostorima (XV-XVIII vi-jek), a od XVI, Mostar postaje ekonomsko središte Hercegovine.

Godine 1878. Bosna i Hercegovina je aneksirana od Carevine austro-ugarske i grad sa smaragdnom rijekom dobiva novi ekonomski i kulturni poredak, otvoreniji prema Evropi, što se i danas može vidjeti po arhitekturi tog perioda, čiji karakteristični pretstavnici su Stara Gimnazija i Gradsko kupatilo.

Vaktija Mostar je raspored dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta za vrijem Ramazana. Ako vas zanimaju vaktije za druge gradove posjetite stranice: Vaktija Srebrenik, Živinice vaktija, Gračanica vaktija, vaktija Gradačac, Banovići vaktija, Kalesija vaktija i vaktija Brčko.

vaktija ramazan 2022 evaktija
                                                                                                 Vaktija Mostar na eVaktija.com