back to top

Vaktija Tešanj na našoj stranici je usklađena sa vaktijom IZ. Možete biti sigurni da je tačna i ispravna. 

Vaktija Tešanj je raspored islamskih dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta u vremenu kada nastupi mjesec Ramazan.

Kada vjernik stupa u namaz mora znati da li je nastupilo namasko vrijeme, a da bi znao tačno vrijeme on će pogledati namaska vremena na vaktiji.

VAKTIJA TEŠANJ – O TEŠNJU

vaktija tešanj
                                                                                  Vaktija Tešanj na našoj stranici je usklađena sa vaktijom IZ

Tešanj se ugnijezdio među brdima uz rječicu Tešanjku, na 230 metara nadmorske visine, sa blagom umjereno-kontinintalnom klimom, između centralne i sjeveroistočne Bosne i Hercegovine.  U Tešanj morate doći. Kroz Tešanj se ne prolazi.

ZNAMENITOSTI

Prvo što opazite kad ulazite u Tešanj je ogromna tvrđava – stari grad ili prosto Gradina, kako je nazivaju Tešnjaci, sa velikom Sahat-kulom koja je jedna od rijetkih koja još uvijek radi i pokazuje tačno vrijeme.  Gradina dominira cijelim prostorom, osmatra, pazi i cuva svoj grad, te je najznačajniji spomenik prošlosti ovog kraja. U svojoj bogatoj povijesti, Tešanj je uvijek bio “na putu”.

Ilirima, koji su ovdje najvjerovatnije izgradili prvu utvrdu, Rimljanima koji su je srušili pa izgradili novu, Slavenima koji su rušili i gradili svoju, da bi u kasnom srednjem vijeku tvrđava postala dvor.  Pored njih, grad svoje zapise cuva u Biblioteci, Muzeju i Centru za kulturu i obrazovanje, koji su na raspolaganju, a u Tešnju je i mezar Muse Ćazima Ćatića. Savremeni sadržaji poput Sportske dvorane, bazena, streljane i igrališta su takođe dostupni u našem gradu. Prvi hotel u Tešnju otvoren je 1897. godine i zvao se „ANGELUS“. Imao je samo četiri ležaja.

HISTORIJA

U svojoj bogatoj povijesti, Tešanj je uvijek bio “na putu”. Ilirima, koji su ovdje najvjerovatnije izgradili prvu utvrdu, Rimljanima koji su je srušili pa izgradili novu, Slavenima koji su rušili i gradili svoju, da bi u kasnom srednjem vijeku tvrđava postala dvor. 

Pored Krnje kule, i na drugom kraju dvorišta Osmanlije su izgradili po dva bunkera. Pravougaonu kulu koja se nalazila do Krnje, Osmanlije su pretvorili u mali bastion. Dvanaesterougaona kula je pretvorena u tabiju. U blizini je sagrađena još jedna tabija s kazamatom koji se strmo spušta do temelja sedmerougaone kule. Na sjeveroistočnoj strani obora IV izgrađena je jedna tabija za bateriju topova. Tukla je prilaz glavnoj gradskoj kapiji.

Tokom 20 stoljeća na starom gradu Tešnju vršeni su razni istraživački i konzervatorsko–restauratorski radovi. U julu 2003. godine stari grad je proglašen nacionalnim spomenikom BiH.

Spoj sadašnjosti, prošlosti i budućnosti je tu, zatečen u ovom malom gradu.

Jer, iza zidina mirnih ulica, bez previše vreve i gradskog zujanja, pravi je mali “mravinjak” vrijednih ljudi koji izgrađuju svoju zajednicu, te daju doprinos boljitku, spajajući tradiciju i suvremene trendove poslovanja. Tešanj je danas sjedište mnogih privrednih subjekata, koji svoje proizvode plasiraju na sve kontinente, u preko 70 zemalja svijeta.

Vaktija Tešanj je raspored dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta za vrijem Ramazana. Ako vas zanimaju vaktije za druge gradove posjetite stranice: Vaktija Srebrenik, Živinice vaktija, Gračanica vaktija, vaktija Gradačac, Banovići vaktija, Kalesija vaktija i vaktija Brčko.

vaktija ramazan 2022 evaktija
                                                                                                      Vaktija Tešanj na eVaktija.com