back to top

Vaktija Živinice na našoj stranici je usklađena sa vaktijom IZ. Možete biti sigurni da je tačna i ispravna. 

Vaktija Živinice je raspored islamskih dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta u vremenu kada nastupi mjesec Ramazan.

Kada vjernik stupa u namaz mora znati da li je nastupilo namasko vrijeme, a da bi znao tačno vrijeme on će pogledati namaska vremena na vaktiji.

O ŽIVINICAMA

vaktija živinice
                                                                                 Vaktija Živinice na našoj stranici je usklađena sa vaktijom IZ

GEOGRAFSKI POLOŽAJ

Općina Živinice zauzima sjeveroistocni dio drzave Bosne i Hercegovine. U sprečkom polju ispod legendarne planine Konjuh na nadmorskoj visini od 213 metara, nalazi se grad Živinice sa oko 10.500 stanovnika udaljen od Tuzle 17 km. Podrucje općine zahvata povrsinu od 281 km2 i na tom prostoru krajem 1985. godine zivi oko 52.000 stanovnika.  

KLIMA I PRIVREDA

Općina Živinice spada u podrucje umjereno-kontinentalne klime sa umjereno hladnim zimama i dosta toplim ljetima. Najkisniji mjesec je juni, a najsuvlji januar. U ljetnim mjesecima nekada se pojavi i grad koji zna da nanese katastrofalne stete poljoprivredi. Inace, podneblje je pogodno za razvoj poljoprivrede. 

Podrucje se moze smatrati za umjereno vjetrovito, sto je karakteristika i sire tuzlanske regije. Ovo je sve uslovljeno konfiguracijom terena i pravcima pruzanja planinskih masiva Majevice, Bisine, Konjuha i Ozrena koji okruzuju sprecku dolinu. Zahvaljujuci bogatim nalazistima i uglja Živinice su centar drvoprerađivačkoj industriji.

Rudnici Visca, Durdevik i Dubrave proizvode oko 3.5 miliona tona uglja, a 80% koristi za rad Termoelektrane Tuzla. Znacajan segment ekonomije cini i preko 2000 samostalnih privrednika, trgovaca, zanatlija, ugostitelja i drugo. Nakon svrsetka rata pojavljuju se nova privatna preduzeca koja se najvise bave trgovinom, zatim izradom plasticne i metalne stolarije te manji pogoni prehrambene industriji.

Vaktija Živinice je raspored dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta za vrijem Ramazana. Ako vas zanimaju vaktije za druge gradove posjetite stranice: Vaktija Srebrenik, Živinice vaktija, Gračanica vaktija, vaktija Gradačac, Banovići vaktija, Kalesija vaktija i vaktija Brčko.

vaktija ramazan 2022 evaktija
                                                                                                     Vaktija Živinice na eVaktija.com