back to top

Vaktija Nova Varoš na našoj stranici je usklađena sa vaktijom IZ. Možete biti sigurni da je tačna i ispravna. 

Vaktija Nova Varoš je raspored islamskih dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta u vremenu kada nastupi mjesec Ramazan.

Kada vjernik stupa u namaz mora znati da li je nastupilo namasko vrijeme, a da bi znao tačno vrijeme on će pogledati namaska vremena na vaktiji.

VAKTIJA NOVA VAROŠ – GEOGRAFIJA

Nova Varoš se nalazi na sredini autoputa Beograd – Bar , na nadmorskoj visini od 1.000 m. Iznad njega se uzdiže planina Zlatar , duga 22 km i široka 12 km, sa najvišim vrhom od 1.627 m. Sama opština Novovaro pokriva površinu od 584 km² sa preko 16.000 stanovnika.

Kod sela Kokin Brod , 11 kilometara sjeverno od Nove Varoše prema Čajetini , izgrađena je nasipna brana (hidroelektrana) i tako je u dolini Uvca nastalo Zlatarsko jezero (ili Kokin Brod) u dužini od 30 kilometara sa akumulacija preko 400 miliona kubnih metara vode.

Električnu energiju uvačkog elektrosistema pod nazivom “Limske hidroelektrane” proizvode hidroelektrane “Uvac”, “Kokin Brod”, “Bistrica” ​​i “Potpeć”, tako da proizvode oko 800 miliona kilovat- sati električne energije godišnje . U opštini posluje oko 100 preduzeća i 450 prodavnica, a zaposleno je 5.500 stanovnika.

Poljoprivredu karakteriše razvijeno stočarstvo , proizvodnja mlečnih proizvoda , od kojih je najpoznatiji Zlatarski sir . Značajan poljoprivredni potencijal postoji u razvoju voćarstva , pčelarstva , otkupu i preradi šumskih plodova . Poljoprivredna površina čini 57,10% ukupne površine opštine, a 33,85% šumskog zemljišta.

Postoje dobri preduslovi za razvoj turizma u Novoj Varoši i okolini, koji se ogledaju u lepoti i drugim prirodnim vrednostima planine Zlatar i akumulacionih jezera.

Jedna od izuzetnih prirodnih retkosti je beloglavi sup , čije je stanište u kanjonu reke Uvac .

Kulturno – istorijske spomenike predstavljaju: crkve – brvnare u selima , zgrada stare škole u Radoinji, crkva i džamija u Novoj Varoši i drugi znakovi i simboli. Oni svjedoče o životu naroda ovog kraja kroz vijekove i o prisustvu Kelta , Rimljana , Slovena i drugih naroda na ovim prostorima.

Ovde se nalazi Osnovna škola “Živko Ljujić” u Novoj Varoši . U Novoj Varoši postoji Zavičajni muzej, otvoren 2012. godine.

VAKTIJA NOVA VAROŠ – HISTORIJA

Nova Varoš je nastala sredinom 16. veka . Vezano je za ime Skender paše Đenovljanina. Kada se Skender-paša, putujući iz Bosne u Carigrad (1530.), sa svojom pratnjom zaustavio na visoravni u podnožju planine Zlatar i bio oduševljen ljepotom ovog šumovitog kraja i opojnim mirisom bora, naredio je da se napravi kasaba. podignut tamo. Ubrzo se na mjestu današnje Nove Varoše pojavilo naselje. Zvala se Skender-pašina Palanka . Kada je narastao na skoro 2.000 kuća, „izbio je požar i spalio palatu do temelja“ ( Evlija Čelebija ). Većina stanovnika je tu ostala i izgradila novi grad koji se zove Jeni Kasaba , što na srpskom znači Novi grad.

Sve veća trgovina stokom i njenim proizvodima učinila je da se grad, na raskršću važnih puteva, ubrzano razvija. Administrativno je od 1776. godine bio u sastavu Novopazarskog sandžaka. Sredinom 19. veka Nova Varoš je, prema zapisima ruskog konzula i putopisca Aleksandra Giljferdinga, imala oko 300 kuća i oko 1.200 stanovnika, „što je bila realnija procena od one koju je iznela Elvija Čelebija, koja je inače sklon preuveličavanju, naveo je da u Novoj ima čak i gradova. 2.000 kuća”.

Početkom 19. veka (1809) grad su oslobodili Karađorđevi ustanici od Turaka . ali su je u isto vrijeme zapalili greškom. Odlaskom Karađorđevih ustanika veliki broj srpskog stanovništva napustio je Novu Varoš, bježeći od turske odmazde, i preselio se u Srbiju.

Nakon nekoliko okršaja u Prvom i Drugom srpskom ratu , a potom i u Nevesinskom ustanku 1875. godine (velika borba u susednom selu Radoinji ), narod ovog kraja oslobodio se turskog ropstva pobedom u Prvom balkanskom ratu 1912. godine . Nova Varoš je tada imala 450 kuća i 2.909 stanovnika.

U vremenu od 1865 . do 1902. godine . Nova Varoš je pripadala Novopazarskom sandžaku , a potom od 1902. do 1912. godine . bio je u sastavu posebnog Sjeničkog sandžaka . Početkom Prvog balkanskog rata u jesen 1912. godine Novu Varoš je oslobodila vojska Kraljevine Srbije .

U Prvom svjetskom ratu novovarsko područje dalo je veliki doprinos i pobjedi protiv centralnih sila Austrougarske i Njemačke, te na Solunskom frontu protiv Bugarske. Njihov zemljak, proslavljeni vojvoda Petar Bojović , rodom iz sela Miševići ispod planine Zlatar, komandovao je Prvom srpskom armijom.

Vaktija Nova Varoš je raspored dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta za vrijem Ramazana. Ako vas zanimaju vaktije za druge gradove posjetite stranice: Vaktija Srebrenik, Živinice vaktija, Gračanica vaktija, vaktija Gradačac, Banovići vaktija, Kalesija vaktija i vaktija Brčko.

evaktija
Vaktija Nova Varoš