back to top

Vaktija Žepče na našoj stranici je usklađena sa vaktijom IZ. Možete biti sigurni da je tačna i ispravna. 

Vaktija Žepče je raspored islamskih dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta u vremenu kada nastupi mjesec Ramazan.

Kada vjernik stupa u namaz mora znati da li je nastupilo namasko vrijeme, a da bi znao tačno vrijeme on će pogledati namaska vremena na vaktiji.

VAKTIJA ŽEPČE – HISTORIJA

Žepče je naseljeno mjesto i središte istoimene općine u Zeničko-dobojskom kantonu. Općina Žepče je smješten u centralnoj Bosni, na cesti M-17 između Zenice i Doboja.
Grad Žepče se pominje još za vrijeme Rimskog carstva. Prvi pisani trag datira od 14.10.1458. (povelja Stjepana Tomaša), što je i uzeto za Dan Općine Žepče. Nakon pada Bosne pod Tursko carstvo Žepče se nalazi u sastavu Bosanskog sandžaka, zatim vilajeta Kraljeva zemlja, kasnije kadiluka Brod. Od 1584. godine Žepče pripada kadiluku Tešanj. U pohodu Eugena Savojskog grad Žepče je 18. oktobra 1679. zapaljen, a pri povratku sa pohoda na Sarajevo tvrđava je minirana.[3]

VAKTIJA ŽEPČE – GEOGRAFIJA

Kroz Žepče prolazi magistralni put Sarajevo – Zenica – Doboj – Brod – Slavonski Brod, te željeznička pruga Ploče – Sarajevo – Zenica – Doboj – Modriča – Šamac. Žepče se nalazi između 18° 2’ geografske dužine i 44° 25’ geografske širine, te na 219 m nadmorske visine. Općina Žepče broji 30.219 stanovnika i ima 600 privrednih subjekata. Kroz grad protiče rijeka Bosna. Žepče se nalazi u dolini, a okružen je planinama koje su pogodne za planinarenje i lovni turizam. U neposrednoj blizini grada i u samom gradu nalazi se 14 izvora mineralne vode. Jedan od najbogatijih izvora vode nalazi se u naselju Bistrica, 3 kilometra udaljen od Žepča, prema Zavidovićima.

Klima

Klima u Žepču kao i u većem prostoru Bosne i Hercegovine je kontinentalna. Karakteristike kontinentalne klime su prilično hladne zime i topla ljeta. Klimatološki podaci za Žepče uzeti su sa meteorološke stanice Lug-Branković koja se nalazi nekoliko kilometara sjevernije. Meteorološka stanica je na nadmorskoj visini od 210 m. Vremenska opažanja na stanici se izvode od 1997. godine. Najhladniji mjesec je januar sa temperaturom od -0,2°C, a najtopliji je august sa 20,5°C. Apsolutni maksimum postignut je 29. augusta 2003, a iznosio je 40,0°C. Apsolutni minimum postignut je 13. januara 2003. sa -27,5°C.

Vaktija Žepče je raspored dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta za vrijem Ramazana. Ako vas zanimaju vaktije za druge gradove posjetite stranice: Vaktija Srebrenik, Živinice vaktija, Gračanica vaktija, vaktija Gradačac, Banovići vaktija, Kalesija vaktija i vaktija Brčko.

evaktija
Vaktija Žepče