back to top

Vaktija Orašje na našoj stranici je usklađena sa vaktijom IZ. Možete biti sigurni da je tačna i ispravna. 

Vaktija Orašje je raspored islamskih dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta u vremenu kada nastupi mjesec Ramazan.

Kada vjernik stupa u namaz mora znati da li je nastupilo namasko vrijeme, a da bi znao tačno vrijeme on će pogledati namaska vremena na vaktiji.

VAKTIJA ORAŠJE – O GRADU

Grad Orašje nalazi se na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine i obuhvata prostor od 125 km2. Grad čini 13 naseljenih mjesta. Prema Deytonskom mirovnom sporazumu Orašje je dio Federacije Bosne i Hercegovine, a sa općinama Odžak i Domaljevac-Šamac, te s manjim djelom općine Brod (Bosanski Brod) čini županiju Posavsku.

Grad Orašje:

površina 125 km2
45°15′ sjeverne zemljopisne širine i 18°41′ istočne zemljopisne širine
naslonjena na rijeku Savu

DEMOGRAFSKI, GOSPODARSKI I TURISTIČKI RESURSI

Orašje kao sjedište županije Posavske s naseljima koja mu gravitiraju ima oko 60.000 stanovnika. Prema Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013 (preliminarni rezultati) Grad Orašje broji 21.584 stanovnika, 6.234 kućanstva i 7.933 stanova. Na području Orašja lociran je jedan od glavnih graničnih prijelaza Bosne i Hercegovine sa Republikom Hrvatskom i Europom što je jedna od značajnijih komparativnih prednosti ovog područja. Ovakav položaj Orašja osigurava dobru komunikacijsku povezanost kako sa svim dijelovima Bosne i Hercegovine (na jednoj od glavnih magistralnih prometnica u BiH: Orašje-Tuzla-Sarajevo-Ploče) tako i sa susjednim državama (Hrvatska, Srbija) jer je udaljena samo 12 km od autoceste Zagreb-Beograd.

VAKTIJA ORAŠJE – HISTORIJA

Orašje i okolica oduvijek je bila naseljena Hrvatima-katolicima. Nakon srpskih ustanaka, rusko-turskih ratova, Osmanlije su bile u uzmaku u Srbiji. Na mirovnoj konferenciji 1862. u Kandidži kod Carigrada velike sile odredile su ponižavajuće mirovne uvjete za muslimane. Većina muslimana iz Srbije izabrala je iseljavanje. Raselili su se po Turskom Carstvu. U proces se uključila turska vlast da bi planski upravlja iseljavanjem. Zbog političkih i strateških razloga mnoge je naselila u Bosnu, tada najistureniju tursku provinciju na zapad u Europi. Dosta ih je naselila u sjevernom pograničnom području da bi ojačala brojnost muslimana i tako osnažila pozicija za nadolazeća teritorijalna prekrajanja. Radi ublažavanja posljedica preseljavanja, sultan je naseljenike oslobodio od obveza prema državi i od slanja u vojsku, a mjera je trajala sljedećih 14 godina. U procesu je zahvaćeno i Orašje.

Do tog iseljavanja muslimana iz Srbije, na mjestu današnjeg Orašja bilo je manje naselje-selište imena Orašje. Budući da je Osmansko Carstvo uspostavilo obrambeni pogranični sustav sličan Vojno – krajiškom graničarskom sustavu s druge strane, vjerojatno je u blizini bila i kakva turska karaula za obranu granice. Orašje i okolica oduvijek je bila Hrvatima-katolicima. Bilo je vrlo malo muslimana. Grupiranjem muslimana u pograničnom području Osmansko Carstvo namjeravalo je ojačati granice. Tako su se muslimanski izbjeglice iselili u Bosansku Posavinu u Gornju Aziziju (Bosanski Šamac) i Donju Aziziju (Orašje). Grupiranje nije spriječilo austro-ugarsko zauzimanje 1878., ali u Bosanskoj Posavini najjača muslimanska mjesta otpora zauzimanju bila su Brčko i Ugljara (Orašje).

Muslimani su došli iste 1862. godine i u istoj godini Orašje / Donja Azizija kao varoš, planski je urbanizirana je i naseljena. Projektanti naselja bili su francuski inženjeri. Naselje su projektirali u obliku šahovske ploče. Već 1863. sagrađena je oraška džamija imena Azizija. Naselja odakle su došli srpski muslimani su Užice, Sokol, Šabac i Beograd. Muslimani iz Beograda i Užica bavili su se obrtom i trgovinom, iz Sokola zemljoradnjom i stočarstvom, iz Šapca obrtom, ribarstvom i skeledžijskim poslovima. Tradicija zanimanja kod muslimana zadržala se do danas te i danas većina muslimana potomaka doseljenih u Orašje ne bavi se obradom zemlje.

Vaktija Orašje je raspored dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta za vrijem Ramazana. Ako vas zanimaju vaktije za druge gradove posjetite stranice: Vaktija Srebrenik, Živinice vaktija, Gračanica vaktija, vaktija Gradačac, Banovići vaktija, Kalesija vaktija i vaktija Brčko.

evaktija
Vaktija Orašje