back to top

Vaktija Tutin na našoj stranici je  usklađena sa vaktijom IZ. Možete biti sigurni da je tačna i ispravna. 

Vaktija Tutin je raspored islamskih dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta u vremenu kada nastupi mjesec Ramazan.

Kada vjernik stupa u namaz mora znati da li je nastupilo namasko vrijeme, a da bi znao tačno vrijeme on će pogledati namaska vremena na vaktiji.

VAKTIJA TUTIN – O TUTINU

Tutin (Тутин) je općina sa istoimenim gradskim naseljem u Raškom okrugu, na krajnjem jugozapadu Sandžaka, u Srbiji. Prema podacima iz popisa stanovništva 2011, općina Tutin imala je 31.155 stanovnika. To je prva općina u Srbiji koja ima izvor obnovljive energije iz vjetroelektrana.

Prirodno okruženje tutinskog područja čine Pešterska visoravan, Tutinska kotlina, planina Mokra Gora, jezero Gazivode i rijeke: Ibar i Vidrenjak. Ovo područje graniči sa općinama: Novi Pazar i Sjenica (Sandžak, Srbija), Rožaje, Bijelo Polje i Berane (Crna Gora), te Istok i Zubin Potok (Kosovo). Površina općine Tutin je oko 741 km2, sa 99 naselja, na nadmorskoj visini od oko 1.000 metara.

Klima pripadajuće regije je pretežno umjereno-kontinentalna i planinska. Iako tutinska općina ima bogate prirodne resurse i privredni potencijali su joj još uvijek skromni, a lokalno stanovništvo se pretežno bavi poljoprivreda i zanatskim djelatnostima, kao osnovnim izvorom prihoda.

VAKTIJA TUTIN – HISTORIJA

Opština Tutin kao jedna od Sandžačkih opština, nalazi se na teritoriji jugozapadne Srbije i graniči se sa teritorijama 7 drugih opština: Novim Pazarom, Sjenicom, Zubinim potokom i Istokom iz Srbije, a Rožajama, Beranama i Bijelim Poljem iz Crne Gore.
Teritorija opštine Tutin sa prosečnom nadmorskom visinom od 1000m prostire se na površini od 741 km2 što je čini, zajedno sa opštinom Novi Pazar, drugom opštinom Raškog okruga, dok je po broju stanovnika (30.054) treća opština istog okruga.

Staro ime Tutina bilo je Donja Dimitrova ili Gluhavica. Pod imenom Gluhavica pominje se u jednom dubrovačkom dokumentu datiranom 28. marta 1396. godine. Najprije kao karavanska stanica, početkom 19. vijeka postao je utvrđeno naselje sa odbrambenim tornjem i džamijom. Godine 1831. armija bosanskog vojskovođe Husein-kapetan Gradaščevića je bila stacionirana u Tutinu. Naziv Tutin pojavljuje se prvi put 1868. u djelima engleskih putopisaca. Prema tim djelima, Tutin je imao samo sedam kuća od čega su 6 bili bošnjačke kuće porodice Hamzagić i samo jedna srpska. Do 1912, Tutin je bio malehno naselje sa 20 kuća. U 20. vijeku, naselje se vrlo brzo razvilo. Izgrađene su javne građevine, dom zdravlja, škola i brojne prodavnice.

Opština Tutin spada među najviše opštine u Srbiji, sa prosječnom nadmorskom visinom iznad 1.000 m. Ispod 800 m nadmorske visine nalazi se samo 15 km2 teritorije opštine. Njih čine delovi dolina Sebečevske i reke Ibar. Između 800 i 1.000 m nadmorske visine nalaze se, uglavnom, više površine oko ovih reka, kao i Tutinska kotlina i Koštan-polje koji zauzimaju 174 km2 površine opštine.
Najveća prostranstva, 463 km2, čine tereni Pešterske visoravni i nižih planina (Velike Ninaje, Huma i Jaruta) sa visinama od 1.000 do 1.500 m. Gornja granica naseljenosti je 1.300 m nadmorske visine.

Najstariji nalazi o stanovništvu na teritoriji tutinske opštine potiču iz Delimeđa iz vremena prije 3 000 godina. Po mišljenju mnogih naučnika i istraživača najstariji stanovnici Tutina i Pešteri u cjelini bili su Dardanci koji su ilirsko pleme. Pretpostavlja se da Dardanci i nisu Iliri vec neko autohtonije, starije pleme.
U našem kraju izvršena je velika smjena stanovništva početkom VI stoljeća prije nove ere. Došli su Autarijatiilirsko pleme sa zapada, možda iz limske doline, i proterali Dardance prema dolini rijeke Ra­ške, gdje su tokom starijeg gvozdenog doba razvili svoju osobenu kulturu.
Dardanci su bili stočari i vrlo ratoborni, dugo su ratovali sa južnim susjedima, Makedoncima, kao i sa Rimljanima.
Balkansko poluostrvo bilo je na udaru Rimske ekspanzije počev od II stoljeća. Naši krajevi, znači i tutinska opština, ušli su u sastav Rimske provincije Dardanije, koja je obuhvatala dijo Makedonije južno od Skoplja, Kosovo i teritoriju do Niša, a na zapadu je obuhvatala gotovo čitavu teritoriju Sandžaka. U tom periodu gotovo čitavo starosjedelačko ilirsko stanovništvo bilo je romanizirano. U vrijeme podele Rimskog carstva na Zapadno i Istocno, današnja tutinska teritorija našla se na graničnim predjelima ta dva carstva.
Izvjesno je da su Rimljani imali vec veoma rano svoj rudnik gvožđa u Gluhavici.
Sloveni su okončali svoje prodore na Balkan početkom VII vijeka. Starosedelačko stanovništvo se, ispred slovenske ekspanzije, povlačilo u južne brdske predjele. Pretpostavlja se da su starosedeoci, povlačeći se ispred Slovena, ostajali u brdskim predelima koji su bili teško dostupni. To stanovništvo je kasnije u najvećem broju slovenizirano.

Vaktija Tutin je raspored dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta za vrijem Ramazana. Ako vas zanimaju vaktije za druge gradove posjetite stranice: Vaktija Srebrenik, Živinice vaktija, Gračanica vaktija, vaktija Gradačac, Banovići vaktija, Kalesija vaktija i vaktija Brčko.

 

vaktija tutin
Vaktija Tutin