back to top

Vaktija Zenica na našoj stranici je usklađena sa vaktijom IZ. Možete biti sigurni da je tačna i ispravna. 

Vaktija Zenica je raspored islamskih dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta u vremenu kada nastupi mjesec Ramazan.

Kada vjernik stupa u namaz mora znati da li je nastupilo namasko vrijeme, a da bi znao tačno vrijeme on će pogledati namaska vremena na vaktiji.

VAKTIJA ZENICA – O ZENICI

vaktija zenica
                                                                                 Vaktija Zenica na našoj stranici je usklađena sa vaktijom IZ

VAKTIJA ZENICA – GEOGRAFSKI POLOŽAJ

Zenica je grad u Bosni i Hercegovini i središte jedne od dvanaest općina Zeničko-dobojske županije, u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine.

Nalazi se u središtu Zeničkog polja, kroz nju protječe rijeka Bosna, u Sarajevsko-zeničkoj kotlini, na prosječnoj nadmorskoj visini od 350 metara. Tok rijeke Bosne na području općine Zenica ima dužinu od oko 32 kilometra.

HISTORIJA

 O imenu postoji nekoliko teorija. 

Prema predaji ime je dobio po zjenici oka. Legenda o imenu u svezi je s najtužnijim vremenima srednjovjekovne bosanske države i hrvatskog naroda ovih prostora, na pad Bosne pod Turke 1463. godine. U narodu katoličkih Hrvata ostala je legenda da je dobila ime po riječima kraljice Katarine, koje je izgovorila odlazeći s Bobovca: Osta moja z(j)enica!

Zbog položaja u središtu Zeničkog polja grad doista asocira na zjenicu oka.  Područje Zenice i njena neposredna okolina bogato je mnogim materijalnim dokazima o kontinuitetu civilizacija, kultura i historijskih zbivanja, od kojih najstariji potiču iz perioda od 3000. do 2000. godine p.n.e, a pronađeni su na lokalitetima Drivuše i Gradišća.

U teškim vremenima za Bosnu i Hercegovinu, kakvi su bili od 1992. do 1995. u vrijeme agresije, Zenica je bila utočište za mnoge ratom unesrećene ljude, prvenstveno iz srednje Bosne ali i drugih krajeva. Zenica je i u ovom periodu imala specifičan položaj i ulogu, malo je poznato da je prvi novac Bosne i Hercegovine štampan upravo u Zenici.

vaktija ramazan 2022 evaktija
                                                                                                       Vaktija Zenica na eVaktija.com