back to top

Vaktija Odžak na našoj stranici je usklađena sa vaktijom IZ. Možete biti sigurni da je tačna i ispravna. 

Vaktija Odžak je raspored islamskih dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta u vremenu kada nastupi mjesec Ramazan.

VAKTIJA ODŽAK – HISTORIJA

Još u rimsko doba, na području općine Odžak postojalo je naselje i utvrđenje dužine oko 670 m koje je pronašao Karlo Mać. To su ostaci velikog rimskog grada koji se zvao Ad Basante (kod Bosne). Tada je rijeka Bosna tekla pored današnje džamije i grad je bio na samoj obali. Bio je potreban Rimljanima zato što se na ovom području od 6. do 9. godine nove ere vodi rat između ilirskih plemena i rimskih legija. Na području Posavine živjelo je ilirsko pleme Breuci. Oni su pod Batonom digli ustanak od Fruške gore do Jadrana i za njega Rimljani kažu da je bio najteži za njih poslije Punskih ratova. Iz Tabule Penterengijane, mape koja je označavala putne pravce i poštanske stanice od Rima do Carigrada, vidljivo je da je taj put išao od Slavonskog Broda preko Vučjaka te se njegovi ostaci nalaze još u predjelu Jošika. Put je završavao u mjestu Soli (današnja Tuzla).

Huni su u seobi naroda prošli ovim putem i do temelja spalili grad. Nakon učvršćivanja Slavena na našim prostorima i pobjede nad Avarima, osniva se naselje pod nazivom Radunjevac. Ono nije bilo veličine kao rimsko, ali se ipak postepeno širilo. Nedaleko od toga osnovan je Dobor Grad kao kapija Bosne da bi štitio put dolinom rijeke. Bio je poprište čestih bitaka Mađara i domaće bosanske vlastele.

Rat u Bosni i Hercegovini
Rat u Bosni i Hercegovini u Odžaku je počeo 21. aprila 1992. godine kada su srpske snage sa 32 rakete gađali grad. Tom prilikom je poginulo četvero građana Ožaka. 13. jula iste godine borci 102. Odžačke brigade su se povukli u pravcu Bosanskog Broda a neprijateljske snage su zauzele Odžak. Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu iz 1995. godine Odžak je stavljen pod upravu Federacije Bosne i Hercegovine. Prije povlačenja u februaru 1996. godine, srpske vojne i paravojne formacije srušile su jednu džamiju i sedam katoličkih crkava. Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, najveći dio prijeratne općine Odžak je ušao u sastav Federacije Bosne i Hercegovine.

U sastav Republike Srpske ušla su naseljena mjesta: Gnionica, Jošavica i Srnava, te dijelovi naseljenih mjesta: Odžak, Potočani i Vrbovac. Od ovog područja formirana je općina Vukosavlje. Naseljeno mjesto Prud, koje je do rata u BiH bilo u sastavu općine Bosanski Šamac, poslije potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu pripalo je općini Odžak te mjesto Brusnica Mala, koje je ranije bilo sastavni dio općine Bosanski Brod.

VAKTIJA ODŽAK – KULTURA

U gradu Odžaku trenutno djeluju dva kulturna udruženja, “Kulturno-umjetničko društvo Preporod” i “Kulturno-umjetničko društvo Napredak”. Ova dva kulturna društva svake godine organizuju mnogobrojne kulturne manifestacije u gradu Odžaku.

Kulturna manifestacija “Musini Dani” se održava u čast rođenja istaknutog bosanskohercegovačkog pjesnika Muse Ćazima Ćatića. Kulturno-umjetničko društvo Preporod i odžačka radio stanica svake godine organizuju ovu manifestaciju koja traje od 12. marta do 6. aprila, od datuma rođenja i smrti Muse Ćazima Ćatića. U sklopu ove manifestacije održava se literarni konkurs za učenike srednje i osnovnih škola iz Odžaka, dramska izvedba života i djela Muse Ćazima Ćatića, uz mnogobrojne sportske i muzičke događaje.

Pored Musinih Dana u Odžaku se svake godine održava i kulturna manifestacija pod nazivom Posavsko Kolo. Ovo je jedna od najvećih manifestacija na području Posavskog Kantona koja se uz blagdan Velike Gospe i u kojoj učešće uzima veliki broj kulturno-mjetničkih društava iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Među brojnim sadržajima mogu se izdvojiti folklorna smotra, mnogobrojni muzički sadržaji, sportska natjecanja, sajam stoke, izložbe slika, kulenijada, motorijada, itd.

U okviru manifestacije Posavsko Kolo tradicionalno se održava i susret odžačana i bosanskohercegovačke dijaspore pod nazivom “Na Kapiji Bosne”. Ova manifestacija se održava početkom mjeseca augusta na glavnom trgu u Odžaku, ispred zgrade stare Općine, a specifična je po tome što se za vrijeme njenog održavanja u Odžaku borave mnogobrojni Odžačani koji žive i rade u inostranstvu.

Značajan društveni događaj u Odžaku su i obilježavanja hidžretske godine, jer se svake godine u Odžaku organizuje centralna manifestacija obilježavanja Nove muslimanske godine na području Tuzlanskog muftiluka a i Bosne i Hercegovine.

Pored narodnog veselja na čaršiji i vjerskog obreda u džamiji, proslava nove godine bude ispunjena i kazališnim predstavama kulturnih centara iz Tuzle, Zenice, Tešnja, i drugih bosanskohercegovačkih gradova.

Vaktija Odžak je raspored dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta za vrijem Ramazana. Ako vas zanimaju vaktije za druge gradove posjetite stranice: Vaktija Srebrenik, Živinice vaktija, Gračanica vaktija, vaktija Gradačac, Banovići vaktija, Kalesija vaktija i vaktija Brčko.

evaktija
Vaktija Odžak