back to top

Vaktija Travnik na našoj stranici je usklađena sa vaktijom Islamske zajednice BiH.

Vaktija Travnik je raspored islamskih dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta u vremenu kada nastupi mjesec Ramazan.

Kada vjernik stupa u namaz mora znati da li je nastupilo namasko vrijeme, a da bi znao tačno vrijeme on će pogledati namaska vremena koristeći kalendar poznat kao Vaktija.

Vaktija Travnik – više o gradu

Vaktija Travnik
vaktija travnik
Vaktija Travnik na našoj stranici je usklađena sa vaktijom IZ
                                                                                  

TRAVNIK GEOGRAFSKI POLOŽAJ

Travnik je smješten u dolini rijeke Lasve, a na sjeveru ga omeđuje planina Vlašić i planina Vilenica na jugu. Rani slovenski doseljenici malo su svjedočili o svom prisustvu do 500 godina nakon dolaska u područje oko Travnika.

Travnik se nalazi na 514 metara nadmorske visine. Geografsko obilježje koje ga najviše odlikuju su planine Vilenica i Vlašić.

Vlašić, nazvan po Vlahu, jedna je od najviših planina u državi sa 1.933 metra (6342 ft). Osmansko doba obnovilo je slavu Travnika. Bio je  glavni grad i vojno središte Osmanskog carstva. Odavde su Osmanlije planirali svoje invazije dalje prema jugozapadu. Donijeli su džamije, vjerske škole, puteve i vodovodne sisteme.

Utvrdili su srednjovjekovnu tvrđavu i sagradili mini grad unutar visokih kamenih zidova. Preko 150 godina, vezir – predstavnik osmanskog sultana u Bosni – imao je sjedište u ovom gradu, privlačeći i konzulate i trgovinu.

Putnici koji su u ovo doba posjetili Travnik bili su impresionirani gradom i nazvali su ga evropskim Istanbulom i najistočnijim gradom u Bosni. Sjajna ‘travnička hornika’ Ive Andrića daje vam dojam ovog razdoblja.

STANOVNIŠTVO

Travnik Stanovništvo – Travnik je grad i općina u centralnoj Bosni i Hercegovini, 90 kilometara (56 milja) zapadno od Sarajeva. Glavni je grad Srednjobosanskog kantona i nalazi se u općini Travnik. Travnik danas ima oko 16.534 stanovnika, sa metro (općinskim) stanovništvom koje je vjerovatno blizu 57.543 ljudi.

TRAVNIK ZNAMENITOSTI

vaktija travnik
Vaktija Travnik

Šta vidjeti u Travniku? Iako postoje dokazi o nekim naseljima u regiji koji datiraju iz bronzanog doba, istinska istorija Travnika započinje tokom prvih nekoliko stoljeća nove ere.

Iz ovog vremena postoje brojni pokazatelji raseljavanja u regiji, uključujući grobove, utvrde, ostatke raznih drugih građevina, ranokršćanske bazilike itd.

U samom gradu pronađeni su rimski novčići i ploče. Neki pronađeni spisi pokazuju da je naselje usko povezano sa poznatom rimskom kolonijom u modernoj Zenici, udaljenoj 30 km.

U srednjem vijeku područje Travnika bilo je poznato kao župa Lašva, provincija srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva. Područje prvi put spominje Bela IV Mađarske 1244. godine.

Travnik je sam bio jedan od brojnih utvrđenih gradova u regiji, a njegova tvrđava Kaštel postala je današnji stari gradski sektor. Sam grad prvi put spominju Osmanlije tokom njihovog osvajanja obližnjeg Jajca.

Nakon osmanskog osvajanja Bosne 1400-ih, velik dio lokalnog stanovništva prešao je u islam.

Veliki požar koji je pokrenula iskra alokomotive u septembru 1903. uništio je većinu gradskih zgrada i domova, a samo su neki zaseoci i tvrđava ostali netaknuti.

Čišćenje i obnova trajali su nekoliko godina. Od 1929. do 1941. Travnik je bio dio Drinske banovine Kraljevine Jugoslavije.

TRAVNIK AGRESIJA NA BIH

Tijekom bosanskog rata grad je uglavnom izbjegao štetu zbog sukoba sa srpskim snagama, ali područje je doživjelo borbe između lokalnih bošnjačkih i hrvatskih frakcija prije potpisivanja Washingtonskog sporazuma 1994. godine.

Nakon rata, Travnik je postao glavni grad Srednjobosanskog kantona. Travnik ima snažnu kulturu, koja uglavnom potječe iz njenog doba kao središta lokalne vlasti u Osmanskom carstvu.

Međutim, Travnik ima popularnu staru gradsku četvrt koja datira iz razdoblja bosanske neovisnosti tokom prve polovine 15. vijeka. U regiji postoje brojne džamije i crkve, kao i grobnice važnih istorijskih ličnosti i izvrsni primjeri osmanske arhitekture.

Travnik vaktija

Vaktija Travnik je raspored dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta za vrijem Ramazana. Ako vas zanimaju vaktije za druge gradove posjetite stranice: Vaktija Kakanj, Vaktija Novi Travnik, Vaktija Vitez, Vaktija Busovača, Bugojno Vaktija, Donji Vakuf Vaktija, Gornji Vakuf Vaktija, Fojnica vaktija, Jajce vaktija, Kiseljak vaktija i slično.

vaktija ramazan 2022 evaktija
                                                                                                         Vaktija Travnik na eVaktija.com