back to top

Vaktija Novi Travnik na našoj stranici je  usklađena sa vaktijom IZ. Možete biti sigurni da je tačna i ispravna. 

Vaktija Novi Travnik je raspored islamskih dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta u vremenu kada nastupi mjesec Ramazan.

Kada vjernik stupa u namaz mora znati da li je nastupilo namasko vrijeme, a da bi znao tačno vrijeme on će pogledati namaska vremena na vaktiji.

VAKTIJA NOVI TRAVNIK – O TRAVNIKU

vaktija novi travnik
                                                                          Vaktija Novi Travnik na našoj stranici je usklađena sa vaktijom IZ

GEOGRAFSKI POLOŽAJ

Novi Travnik je općina u središtu Županije Središnja Bosna na nadmorskoj visini od 516 metara. Od 1980. do 1992. nosila je ime Pucarevo po Đuri Pucaru. Općina, koja zauzima 232 km², ima 52 naseljena mjesta, organizirana u 17 mjesnih zajednica. Okružena je općinama Travnik, Vitez, Fojnica, Gornji Vakuf-Uskoplje i Bugojno. Općini je 1980. godine ime promijenjeno u Pucarevo, te 1991. ponovo vraćeno u Novi Travnik.

Općina je smještena najvećim dijelom u dolini rječice Grlonice, između planina Vilenice, Komara, Radovana i Vranice. Okružena je općinama: Travnik, Vitez, Fojnica, Uskoplje i Bugojno.

NOVI TRAVNIK HISTORIJA

Grad je utemeljen 1949. godine za radnike novoosnovane tvornice MMK “Bratstvo”, te je nazvan Novi Travnik (prema obližnjem starom gradu Travniku). Prvotno se zvao Kasapovići prema obližnjem selu Kasapovićima. U novo naselje doselili su i stručnjaci iz cijele bivše države, iz Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Godine 1981. preimenovan je u Pucarevo, po Đuri Pucaru, partizanskom heroju iz 2. svjetskog rata. Staro, izvorno ime Novi Travnik vraćeno je 1990. godine.

U ratu u BiH, u Novom Travniku djelovala je postrojba HOS-a Žigosani.

Od travnja 1992. godine pripadnici srpskih paravojnih snaga i JNA napadaju civilno pučanstvo Općine Travnika i ostale prostore Središnje Bosne. Zborno područje HVO Vitez na proljeće 1992. godine oslobodio je bez borbe vojarnu u Novom Travniku i drugdje po Srednjoj Bosni (Travnik, Busovača, Kiseljak, Vitez).

Tek su za skladište oružja u Slimenima kod Travnika poduzeli oružanu akciju, pri čemu su poginula dvojica pripadnika HVO Vitez, a JNA je za osvetu iz zrakoplova raketirala Busovaču. Hrvati su tako uspostavili obranu.

Prema popisu iz 1991 ukupan broj stanovnika u Novom Travniku bio je 28.000. Danas na istoj teritoriji zivi 34.000 stanovnika od cega je gotovo 50% izbjeglica iz iste (novotravnicke) ili drugih opstina.Vise podataka moze se naci u izvjestaju UNHCR-a. Statisticki podatci pokazuju da su jedna ili druga nacija manje ili vise u izbjeglistvu, zavisno od koga podatci dolaze. Istina je da je najvise iseljena grupa mladih i srednjovjecnih ljudi, rodjenih u Novom Travniku izmedju 1950 i 1970 godine.

Ta grupacija gradjana je gotovo potpuno nestala iz Novog Travnika. Jedan dio je poginuo u ratu, a prezivjeli su se masovno iselili. Danas zive na svim kontinentima. Oni koji su jos uvjek u gradu ili cekaju “papire” da odu ili su uporni u svojoj borbi da ih nista ne moze istjerati iz njihovog grada. Danas nekadasnji prosperitetni grad predstavlja zalosnu sliku. Podijeljen na dva dijela, razrusen, bez svojih pravih gradjana, grad zivotari.

U fabrikama nema vise posla, za nesto novo nema snage niti znanja. Oni koji su predstavljali zivotnu i intelektualnu snagu grada, njegovi stanovnici, ne zive vise tu. Njihov grad, njihove stanove zauzeli su ljudi kojima Novi Travnik nije prirodno staniste. Oni grad ne osjecaju svojim i u njemu se ne osjecaju kao kod kuce, a prema svemu gradskom se odnose neprijateljski. Sta ce donijeti godine koje dolaze tesko je predvidjeti.

Novi Travnik i njegova sudbina su u rukama onih koji su se obogatili na nesreci drugih. Oni i dalje ne zele mir i normalizaciju stanja. Njima sve to odgovara. Grad nema nikakvu buducnost sve dok o njemu ne budu odlucivali gradjeni Novog Travnika, a oni ne zive vise u njemu.

Vaktija Novi Travnik je raspored dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta za vrijem Ramazana. Ako vas zanimaju vaktije za druge gradove posjetite stranice: Vaktija Srebrenik, Živinice vaktija, Gračanica vaktija, vaktija Gradačac, Banovići vaktija, Kalesija vaktija i vaktija Brčko.

vaktija ramazan 2022 evaktija
                                                                                                  Vaktija Novi Travnik na eVaktija.com