back to top

Vaktija Čelić na našoj stranici je usklađena sa vaktijom IZ. Možete biti sigurni da je tačna i ispravna. 

Vaktija Čelić je raspored islamskih dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta u vremenu kada nastupi mjesec Ramazan.

Kada vjernik stupa u namaz mora znati da li je nastupilo namasko vrijeme, a da bi znao tačno vrijeme on će pogledati namaska vremena na vaktiji.

VAKTIJA ČELIĆ – O ČELIĆU

Čelić je naseljeno mjesto i središte istoimene općine u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine koji se nalazi na brežuljkastim i blago brdovitim padinama Majevice i dijelovima ravne Posavine, nadmorske visine od 140 – 711 metara. Zauzima površinu od 140 km2, a na ovom prostoru živi oko 12.000 stanovnika. Sastavni je dio Tuzlanskog kantona. Graniči sa općinama Srebrenik, Tuzla, Lopare i Brčko Distriktom.

Administrativni, kulturni i privredni centar je Čelić, smješten na magistralnom putu Tuzla-Brčko, na mjestu gdje se sastaju rijeke Gnjica i Šibošnica.

Predstavljajući svojevrstan dar prirode, Čelić ima svoju historiju. Ona potiče još od kamenog doba, o čemu svjedoče materijalni ostaci pronađeni u blizini naselja. Na području općine prisutno je više nekropola stećaka, dvije džamije iz Osmanskog perioda i više objekata narodnog graditeljstva.

HISTORIJA

Godine 1991. općina Lopare u čijem je sastavu bila teritorija današnje općine Čelić pristupila je tzv. paradržavnoj zajednici Srpske autonomne oblasti Semberije i Majevice.

Privremena skupština koju su sačinjavali odbornici Bošnjackog i Hrvatskog naroda kao i predsjednici Savjeta i Skupština mjesnih zajednica, 2. novembra 1991. godine donijela je odluku o raspisivanju referenduma za izdvajanje iz Skupštine općine Lopare i SAO Semberije i Majevice po mjesnim zajednicama Koraj, Čelić, Ratkovići, Brnjik, Vražići, Velino Selo (Čelić), Sitari, Humci , Nahvioci, Šibošnica i Drijenča. Referendum je održan 17. i 18. novembra 1991. godine. Rezultat referenduma bio je da se preko 99% stanovništva izjasnio za izdvajanje iz općine Lopare i formiranje općine Čelić. Rezultati referenduma dostavljeni su Vladi i Skupštini Republike Bosne i Hercegovine. Rezultati referenduma dostavljeni su Vladi i Skupštini Republike Bosne i Hercegovini BiH te je započeta izrada Elaborata o ekonomskoj opravdanosti formiranja općine Čelić. Abdulah Kovačević, ekonomist i pjesnik bio je na čelu tima zaduženog za izradu Elaborata zbog čega ga likvidiraju srpski ekstremisti 29. studenog 1991. godine. No to nije spriječilo stanovnike Čelića da se bore za svoj dom, te su uspjeli obraniti sva naselja osim Koraja. Rezultati referenduma dostavljeni su Vladi i Skupštini Republike Bosne i Hercegovini BiH te je započeta izrada Elaborata o ekonomskoj opravdanosti formiranja općine Čelić. Abdulah Kovačević, ekonomist i pjesnik bio je na čelu tima zaduženog za izradu Elaborata zbog čega ga likvidiraju srpski ekstremisti 29. studenog 1991. godine. No to nije spriječilo stanovnike Čelića da se bore za svoj dom, te su uspjeli obraniti sva naselja osim Koraja.

Nakon referenduma pristupilo se izradi Elaborata o ekonomskoj opravdanosti formiranja općine Čelić. Na čelu tima za izradu Elaborata bio je mr. Abdulah Kovačević, intelektualac tog podneblja, pjesnik i ekonomista. To je dovelo do njegovog zvjerskog ubistva od strane srpskih agresora 29. novembra 1991. godine. Izmasakrirano Abdulahovo tijelo bila je posljednja opomena narodu Čelića pred buru zla koja im dolazi.

Zahvaljujući aktivistima pripadnika Patriotske lige, osujećene su ideje agresora, organizovan je narod i stalo se u odbranu Čelića i Bosne i Hercegovine. Tokom ratnih dejstava narod Čelića odbranio je sva naselja izuzev Koraja iz kojeg je protjerano stanovništvo 15. juna 1992. godine.

Ratno Predsjedništvo općine Čelić se stavilo u odbranu i uspostavi civilne vlasti i života na ovom području.

U tom ratnom periodu, Predsjedništvo R BiH je 10. marta 1994. godine donijelo uredbu sa zakonskom snagom o obrazovanju općine Čelić.

KULTURA

Najvažnija kulturna manifestacija za život Čelića je Privredna manifestacija ”Dani jagodastog voća BiH” kojoj je on domaćin od 1980. godine. Svake godine se zbog ove manifestacije u Čeliću okupe poljoprivredni uzgajivači, proizvođači, ali i svi ljubitelji jagode. U sklopu Privredne manifestacije „Dani jagodastog voća BiH“ u Čeliću se održavaju razni sadržaji kao što je izložba fotografije, promocija knjiga, ulična trka te gastronomsko predstavljanje jela karakterističnih za Bosnu i Hercegovinu.

Vaktija Čelić je raspored dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta za vrijem Ramazana. Ako vas zanimaju vaktije za druge gradove posjetite stranice: Vaktija Srebrenik, Živinice vaktija, Gračanica vaktija, vaktija Gradačac, Banovići vaktija, Kalesija vaktija i vaktija Brčko.