back to top

Vaktija Bihać na našoj stranici je usklađena sa vaktijom IZ. Možete biti sigurni da je tačna i ispravna.

Vaktija Bihać je raspored islamskih dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta u vremenu kada nastupi mjesec Ramazan. Kada vjernik stupa u namaz mora znati da li je nastupilo namasko vrijeme, a da bi znao tačno vrijeme on će pogledati namaska vremena na vaktiji.

VAKTIJA BIHAĆ – O BIHAĆU

vaktija bihać
                                                                              Vaktija Bihać na našoj stranici je usklađena sa vaktijom IZ

VAKTIJA BIHAĆ HISTORIJA

Na području grada Bihaća je locirano obilje kulturno – historijskih spomenika, od kojih su najznačajniji Kapetanova kula, Džamija Fethija, Crkva sv. Ante Padovanskog, Turbe, Zgrada Krajina puteva, Muzej Prvog zasjedanja AVNOJ-a, Manastir Rmanj i drugi. Na području Bihaća nalazi se više srednjevjekovnih gradova od kojih izdvajamo: Sokolačka kula, Orašac, Havala i Ostrovica u Kulen Vakufu. Bihać je oduvijek bio raskrižje važnih puteva pa je doticaj Istoka i Zapada, starog i novog, vidljiv na svakom koraku. Prirodne ljepote i ukusna hrana ovom gradu se ne mogu osporiti. Bihać je jedan od najljepših bh. gradova u kojem se priroda i urbani dio savršeno nadopunjavaju, a ako ga do sada niste posjetili krajnje je vrijeme da to učinite.  Bihać – historijsko mjesto na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine spominje se još davne 1260. godine u spisima mađarskog kralja Bele IV.

Dvije godine kasnije ovaj ga proglašava slobodnim kraljevskim gradom, s pravom na slobodnu trgovinu, izgradnju upravnih zdanja, crkava, opasuje se zidovima, u njemu borave kraljevi i putnici o njemu pišu zapise. Ima svoju vojsku, svoje kapetane, svoj grb i pečat i u punom je smislu grad. Grad tvrđava koji će kasnije imati da zaustavi tursko nadiranje na zapad. Padom Bosne 1463. godine nije pao Bihać i bit će slobodan još punih 129 godina. Bihać – historijsko mjesto na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine spominje se još davne 1260. godine u spisima mađarskog kralja Bele IV. Dvije godine kasnije ovaj ga proglašava slobodnim kraljevskim gradom, s pravom na slobodnu trgovinu, izgradnju upravnih zidanja, crkava, opasuje se zidovima, u njemu borave kraljevi i putnici o njemu pišu zapise. Ima svoju vojsku, svoje kapetane, svoj grb i pečat i u punom je smislu grad. Grad tvrđava koji će kasnije imati da zaustavi tursko nadiranje na zapad. Padom Bosne 1463. godine nije pao Bihać i bit će slobodan još punih 129 godina.

U srednjovjekovnom periodu Bihać postaje zanimljiv i privlačan za naseljavanje i to je doba njegovog stalnog uspona iako je s vremena na vrijeme preživljavao mnoge udare. Arheolozi su otkrili i izbrojili ostatke 60 većih i manjih utvrda, gusto smještenih i tvrdo zidanih gradova koji govore o tome kako se granica utvrđivala i branila. U borbama za hrvatskougarsko prijestolje, tokom XIV vijeka i kasnije, na područjima oko rijeke Une dolazi do sukoba između moćnih vlastelina koji podržavaju svoje pretendente. U takvim nemirnim vremenima Bihać nije mogao sačuvati status slobodnog kraljevskog grada, te je uvučen u dinastičke borbe.

KULTURA

Općina Bihać prepoznatljiva je po bogatim kulturnim sadržajima o čemu svjedoče kulturne institucije i brojne manifestacije poznate na području cijele BIH , a i šire. Redovne izložbe umjetničkih djela ovdašnjih umjetnika i umjetnika iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine ,te iz drugih zemalja , mogu se naći u Gradskoj galeriji , Galeriji «Una» i Galeriji «Enver Krupić» Eksponati iz vremena Japodskih plemena , postavljeni su u jednom od bihaćkih muzeja, Kapetanovoj kuli. Uskoro će Bihać dobiti još jedan novi-stari muzej, muzej «AVNOJ-a» koji je trenutno u fazi rekonstrukcije i čije se stavljanje u funkciju očekuje u skorije vrijeme. Građanima Bihaća ali i Unsko-sanskog kantona dostupna je raznolika literatura i to u Univerzitetskoj biblioteci u Bihaću S ciljem stvaranja otvorenog društva unutar kojeg bi mladi vlastitim zalaganjem aktivno utjecali na pozitivne promjene u društvenom i kulturnom životu zajednice , otvoren je Kulturni centar u Bihaću. Nedavno je u Bihaću otvoreno najsuvremenije kino u BiH – multiplex kino «Una» , u kojem se imaju priliku vidjeti premijerne izvedbe filmova iz BiH i iz svijeta. Najznačajnija manifestacija na području općine Bihać jeste «Bihaćko ljeto» koje traje od juna do septembra svake godine,a koja obuhvata: – Festval scenskih umjetnosti – Festival zabavne muzike – Festival narodne muzike – Festival sevdaha – Aeromiting – Skokovi s gradskog mosta – INTERNACIONALNA TURISTIČKA UNA REGATA – Sajam EKOBIS

Vaktija Bihać je raspored dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta za vrijem Ramazana. Ako vas zanimaju vaktije za druge gradove posjetite stranice: Vaktija Sarajevo, Cazin vaktija, Gračanica vaktija, vaktija Gradačac, Banovići vaktija, Kalesija vaktija i vaktija Brčko

vaktija ramazan 2022 evaktija
                                                                                                   Vaktija Bihać na eVaktija.com