back to top

Vaktija Priboj na našoj stranici je usklađena sa vaktijom IZ. Možete biti sigurni da je tačna i ispravna. 

Vaktija Priboj je raspored islamskih dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta u vremenu kada nastupi mjesec Ramazan.

Kada vjernik stupa u namaz mora znati da li je nastupilo namasko vrijeme, a da bi znao tačno vrijeme on će pogledati namaska vremena na vaktiji.

VAKTIJA PRIBOJ – O PRIBOJU

Opština Priboj je u jugozapadnoj Srbiji, u šumovitoj oblasti Starog Vlaha, u dolini reke Lim . Opština Priboj smeštena je na tromeđi Srbije, Crne Gore i Republike Srpske (BIH). Priboj se graniči sa opštinama Čajetina, Nova Varoš, Prijepolje, Pljevlja, Čajniče i Rudo. Kroz Priboj prolaze vrlo važni regionalni putevi ka Podgorici i Sarajevu, kao i pruga Beograd- Bar. Od Beograda Priboj je udaljen oko 280 km, od Podgorice oko 200 km, Sarajeva oko 160km a od Užica oko 90 km.

Priboj je grad u jugozapadnoj Srbiji, u šumovitoj oblasti Starog Vlaha, u plodnoj dolini rijeke Lim. Priboj je smješten na tromeđi Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, a graniči se s općinama: Čajetina, Nova Varoš, Prijepolje, Pljevlja, Čajniče i Rudo.

Priboj obuhvaća površinu od 552 km2.

Općina Priboj ima izrazito planinski karakter, a najniža nadmorska visina je 392 m, dok je najviša 1.500 m.

Zbog blizine stranih tržišta, dobre transportne i telekomunikacione mreže, prirodnih resursa i kvalifikovane radne snage, opština Priboj je vrlo povoljno područje za potencijalne investitore.

Veličina zajedničkog tržišta Srbije, Crne Gore i Republike Srpske (BIH) procenjuje se na oko 12,5 miliona potrošača.

Opština Priboj zauzima 8,9 % ukupne površine Zlatiborskog okruga. Klima je umereno kontinentalna. U toku godine sunčanih dana je 60, oblačnih 145.

Priboj je izrazito planinskog karaktera, najniža nadmorska visina je 387 m kod Fabrike „Faspini“, najviša 1486 m – Obar – Javorje.

Na površini od 552 km² živi oko 30.377 stanovnika, različitih nacionalnosti raspoređenih u 14 mesnih zajednica. Priboj je višenacionalna sredina u kojoj se uvek živelo složno. Etnički sastav stanovništva je: Srbi – 22.523, Bošnjaci – 5567, Muslimani – 1427, ostali – Crnogorci, Albanci, Jugosloveni, Mađari, Bugari – 860.

Priboj je poznat zahvaljujući kamionima i autobusima FAP-a i „Poliesteru“ koji proizvodi predmete od plastičnih masa i delove za automobile.

Samo 5 km od centra grada je, Pribojska Banja poznata po lekovitosti termomineralnih izvora, i manastir Sv.Nikola iz 12.veka.

U centru Starog Priboja je Hasan-agina džamija, sagrađena 1758 godine, Zavičajni muzej u kome se čuvaju, izučavaju i prezentuju umetničko-istorijska dela i kulturna baština Priboja.

Svima koji žele da osete dah starih vremena i upoznaju tradiciju ovog područja Etno kuća (kuća Jevđevića) u Starom Priboju širom otvara vrata . U Priboju je 6 matičnih osnovnih škola, dok mrežu srednjih škola čine Gimnazija i Mašinsko-elektrotehnička škola.

Priboj je opština bogatog kulturnog života, poznata po Limskim večerima poezije, Međurepubličkom festivalu dečijeg dramskog stvaralaštva. Priboj je i grad sporta, grad u kome se neguje sportski duh. Poseban doživljaj je splavaranje Limom koje se organizuje svake godine od maja do oktobra .

Pribojci su gostoljubivi i vredni ljudi koji dobronamerne posetioce primaju široko otvorenog srca.

VAKTIJA PRIBOJ – HISTORIJA

Ne zna se točno kako je i kada Priboj nastao, ali se smatra da su ga podigli srednjovjekovni srpski feudalci kao četverokutni zidani grad Jagat na padinama planine Bić šireći svoju vlast i državu prema Bosni.

Smatra se da Priboj postoji još mnogo prije 1418. godine kada se spominje prvi put u povijesti i kada ga je osvojio Isak-beg. Kasnije se spominje u Povelji kralja Friedricha III iz 1448. godine, zatim 1463. godine u jednom putopisu spominje se Priboj u nahiji Dobrun, a drugi put 1485. kao sjedište istoimene nahije. Potpunije podatke o Priboju, kao gradu, dali su Benedikt Kuripešič, slovenski putopisac koji je prolazio kroz Priboj 1530. godine, i Evlija Čelebija koji je boravio u Priboju 1662. godine.

Dan kada je Priboj prvi put spomenut kao utvrđenje na Biću u Povelji kralja Friedricha III iz 1448. godine (20. siječnja) uzet je kao dan općine Priboj.

Povoljan strateški položaj donosio je Priboju brz gospodarski razvoj, ali i velika rušenja i razaranja: rušen je u vrijeme turskih osvajanja, rušili su ga Austrijanci u 17. stoljeću, gorio je 1809. godine, a stradao je u vrijeme Balkanskih ratova, kao i u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

Vaktija Priboj je raspored dnevnih molitvi za svaki dan i naznaka za početak i završetak posta za vrijem Ramazana. Ako vas zanimaju vaktije za druge gradove posjetite stranice: Vaktija Srebrenik, Živinice vaktija, Gračanica vaktija, vaktija Gradačac, Banovići vaktija, Kalesija vaktija i vaktija Brčko.

evaktija
Vaktija Priboj